Soki owocowe wyprodukowane w Polsce

Produkcja soków i syropów w Polsce jest bardzo popularna. Jest to najlepsza alternatywa dla rolników, którzy nie mają dużego areału. Sezon na truskawki i maliny w naszym kraju może trwać nawet do początku grudnia. Warunkiem jest jednak posiadanie odpowiedniej szklarni, która zapewni właściwą temperaturę roślinom. Dzięki temu rolnicy mogą pozyskiwać owoce aż do pierwszych przymrozków.

Jakie soki produkuje się w Polsce?

firmy produkujące soki owocoweTrzeba zauważyć, ze najczęściej produkcją soków zajmują się rolnicy, zakładając własne firmy. Dzięki temu są oni praktycznie samowystarczalni, ponieważ potrzebny jest im tylko cukier do tego. Firmy produkujące soki owocowe oczywiście podlegają wszystkim zasadom związanym z sanepidem. Produkcja soków to końcowy etap, ponieważ najważniejsze jest wyhodowanie odpowiednich odmian roślin, które będą miały dużą ilość soku. Polska jest jednym z większych eksporterów soków malinowych i truskawkowych na świecie. Soki najlepiej sprzedają się w sezonie jesiennym oraz zimowym, co jest spowodowane tym, że ludzie chronią się przed grypą. Tego typu soki nie zawierają konserwantów, dzięki czemu są w stu procentach zdrowe. Musimy jednak pamiętać, aby nasze soki przechowywane były w niskich temperaturach, szczególnie po otwarciu. Brak konserwantów może sprawić, że fermentacja zajdzie nieco szybciej, stąd wywodzi się ta zasada.

Produkcja soków owocowych wymaga linii, w której owoce będą wyciskane. Dodatkowo firmy muszą posiadać duże zaplecze do magazynowania nie tylko owoców, ale również butelek, etykiet, a także gotowych produktów. Najlepiej jeśli są to podziemia, ponieważ dużo łatwiej jest zorganizować tam właściwe warunki termiczne. Najlepiej jeżeli temperatura nie przekracza siedmiu stopni Celsjusza. Tak samo jak przy przechowywaniu wina.