Szafy chłodnicze nie tylko w gastronomii

Do standardowego wyposażenia każdej kuchni należy bez wątpienia lodówka. Nie wyobrażamy sobie funkcjonowania bez tego sprzętu choćby w najbardziej uproszonym wydaniu. Czasem jednak sama lodówka nie wystarcza. DO przechowania zapasów dobrego wina przywiezionego z wakacji w Grecji czy na Węgrzech możemy potrzebować czegoś więcej.

Wykorzystanie szafy chłodniczej w warunkach domowych

szafa chłodniczaLodówka, choćby nawet największa i najbardziej nowoczesna, może okazać się zupełnie nieprzydatna do długoterminowego przechowywania żywności. Niektóre produkty jak wino czy oliwa zachowują swoje właściwości odżywcze i smakowe tylko jeżeli są przechowywane w odpowiedniej temperaturze. Nie zawsze dysponujemy odpowiednio chłodną piwnicą a jeżeli dysponujemy to może się okazać, że trudno utrzymać w niej stałą temperaturę.  Przy założeniu, że posiadamy odpowiednio dużo miejsca w piwnicy, garażu czy oddzielnym pomieszczeniu, dobrym rozwiązaniem będzie szafa chłodnicza.  Co prawda tego rodzaju sprzęt kojarzy się głównie z gastronomią ale z powodzeniem spełni swoją funkcję również w gospodarstwie domowym. W zależności od potrzeb i upodobań możemy wybrać szafę o odpowiednim rozmiarze i konkretnych funkcjach. Ustawianie jej w kuchni wydaje się nie być zbyt dobrym rozwiązaniem, szczególnie w przypadku nie dużych kuchni. Szafy chłodnicze w większości przypadków nie stanowią atrakcyjnego elementu wystroju wnętrza i z pewnością lepiej się sprawdzą w piwnicy czy spiżarni.

Zaopatrując się w szafę chłodniczą na użytek domowy warto zwrócić uwagę na takie parametry jak energooszczędność. Bardzo ważnym parametrem jest również stopień wydzielanego na zewnątrz ciepła, na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze pomieszczenia, w którym umieszczamy szafę. Bezwzględnie powinno to być pomieszczenie z dobra wentylacją.